Inspirátorok · Storytelling

Álmodni és átélni

A héten az egyik órámon szólásokról/mondásokról volt szó, és az egyik, melyet még azelőtt nem hallottam, valahogy megakadt a tudatomban. Nagyon megtetszett és a nap jelentős részében még visszhangzott a fejemben: “The best advice is found on the pillow.” Azaz a legjobb tanácsot a párnádon találod – legalábbis így hangzana szóról szóra lefordítva, de természetesen – mint a legtöbb ilyen szólást – ezt sem lehet szó szerint fordítani. Sokan sokféleképpen értelmeztük ezt a szólást: nekem azonnal azt sugallta, hogy az álmaink  próbálnak üzenni nekünk a maguk misztikus módján, ezért érdemes odafigyelni rájuk. Mások az alvás fontosságát, pozitív hatását vélték benne felfedezni: azaz, ha szenvedünk egy döntés meghozatalával, aludjunk rá egyet és a választ megkapjuk reggelre. (Rákerestem, és valóban ez utóbbi a helyes értelmezése).

dreamcatcher-1030769_960_720.jpg

De maradjunk az álmoknál. Valószínűleg azért is rezonált velem ez a mondat annyira ezen a délelőtti órán, s jelentése számomra azért is volt egyértelmű, mert előző éjszaka egy olyan álmom volt, ami nagyon párhuzamban volt a valós életemmel, mintha csak a tudatalattim elnyomott apró zugainak kivetítése lett volna. És reggel még elég tisztán is emlékeztem rá, ami nálam – sajnos – elég ritka. Ilyenkor szokásom lejegyezni a még viszonylag élénk emlékfoszlányokat, mert azok aztán hipergyorsasággal fakulnak ki az emlékezetemből és tűnnek egyre távolibbnak, míg végül teljesen elvesznek a tudatom szemetesében.

Talán azért is interpretáltam a legnagyobb meggyőződéssel így a szólást, mert hiszem, hogy az álmaink üzenni akarnak nekünk valamit, valami fontosat. Fel akarják hívni a figyelmünket valamire vagy éppen azt mondják: legyél őszinte magaddal.

Ha az álmok jelentőségéről van szó, gyakran eszembe jut egy interjú és egy abban elhangzott történet, amit szeretek elmesélni másoknak is a témával kapcsolatban. A 30 Days of Genius széria egyik interjúalanya Elle Luna volt, akinél szintén szóba jött az álmok jelentősége. Számára annyira fontos, hogy emlékezzen az álmaira, hogy diktafont tart az ágya mellett, hogy még félálomban is megtudja azokat örökíteni. Majd később, visszahallgatja és leírja. Meggyőződése, hogy az álmokat a valós életben kell keresnünk. Erre a legjobb példa a saját élete, ugyanis néhány évvel ezelőtt volt egy hónapokig visszatérő álma, melyben egy szobában volt, melynek tiszta fehér falai voltak. Nem csinált mást, csak leült a szoba közepén a padlóra és a lehető legerőteljesebb békesség érzése töltötte el őt. És ennyi volt az egész álom. Amikor egy barátjának mesélt az álomról, az feltette azt a kérdést, ami aztán elindított egy csodás folyamatot. Így hangzott: eszedbe jutott már az, hogy az álmodat a való életben keresd? Így aztán elkezdte keresni a helyiséget különböző weboldalakon, melyeken kiadó apartmánokat lehetett keresni San Fransisco-ban. Majd egy nap, miközben az oldalt böngészte, megakadt a szeme valamin.. megtalálta. Pont úgy nézett ki, mint álmában. Hallgatott a megérzésére és két hét múlva be is költözött. Az első ott töltött estén bement a fehér falakkal övezett szobába, leült a padló közepére és várt. Várt arra az álmában tapasztalt érzésre. De békesség helyett elöntötte a pánik. Mégis mit csinálok itt? Mit tettem? kérdezte magától.

Hangosan is kimondta: Miért vagyok én itt? És ebben a pillanatban mintha magától a szobától jött volna a válasz: ideje festeni. Elle legnagyobb hobbija ugyanis a festészet volt, már gyerekkorától kezdve teljesen az egyetemig, ahol aztán valahogy más dolgokkal kezdett foglalkozni, a festésről pedig megfeledkezett. De ezután az eset után hatalmasabb energiával kezdett festeni, mint valaha – ott, a fehér falak között. Mivel a műveit megosztotta a szociális média felületeken is, nem sokkal később ajánlatot kapott, hogy a műveit kiállítsák egy galériában. És végül ott, a kiállított művei között érezte azt a leírhatatlan békességet, amit álmában.

i4g2IwmTcas2Q9BBSiCV_ellehirres.jpg

Elle műveit megtekinthetitek az Instagramján.

Reklámok

Álmodni és átélni” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Az agykontroll segítségével bárki emlékezhet az összes álmára. Van egy gyakorlat úgy hívják álomkontroll. Reggel pontosan visszatudsz emlékezni mit álmodtál 🙂 Nagyon jó dolog, igaz sok gyakorlás kell amíg az ember tökéletesíti magát benne de megéri! + még sokkal mélyebben áttudod élni/érezni az álmaidat…
    Az álomfogó sajnos nálam nem használt :/

    Kedvelik 1 személy

  2. Én azt figyeltem meg, hogy mióta tudatosan, vagy legalábbis tudatosabban odafigyelek az alvás minőségére (hogy elegendő időt aludjak, hogy lefekvés előtt egy kis idővel kikapcsoljak minden kütyüt, és inkább olvassak), azóta gyakrabban is álmodok, vagy legalábbis gyakrabban emlékszem rájuk. 🙂 De egyébként ezzel én is így vagyok, hogy ha nagyon korán, vagy még éjjel felébredek egy álom után/közben, akkor nagyon tisztán megvan az egész, de ha ezután még visszaalszok, reggelre néha már alig tudok visszaemlékezni bármire is.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s