Books · Uncategorized

#könyv: Radhika Sanghani – Csaj a köbön (Not That Easy)

Tegnap késő délután estem neki a Virgin folytatásának, amelyről már írtam tavaly nyáron a blogon. Imádtam azt a könyvet, szinte végig hangosan nevettem az olvasása közben. Annyira szókimondó és humoros. Egyetlen könyvvel sem találkoztam még, ami ilyen részletekbe menően és piszkosul őszintén közelítené meg a szexet – a valódi szexet, nem azt a cukormázzal és garantált orgazmussal bevont filmbélit, sem a szintén hasonló kategóriába sorolható ötven árnyalatot. Nyilván ez lehet azért, mert nem olvasok sok erotikus irodalmat, de nem alaptalan az állításom, ugyanis az írónő a blogján egy bejegyzésben fejtette ki, hogy legfőképpen ez a probléma motiválta arra, hogy ezzel a témával foglalkozzon könyveiben. Úgy érezte – jogosan -, hogy a női irodalom túlnyomó része egy nem valós realitást tükröz a nők számára.

“Gondolj bele – akárhányszor orgazmust látsz egy filmben, az mindig erőteljes, izgalmas és intenzív – minden, aminek egy orgazmusnak lennie kéne. Amit viszont nem mutatnak, az az, hogy először is mennyire nehéz lehet egy orgazmus elérése. Ugyanez érvényes a fikcióra. Amikor egy nőről olvasol, aki szexel valakivel, aki a kedvese/szerelme/férje, az elkerülhetetlenül orgazmussal végződik. (…) Bár rengeteg film és könyv célközönsége a női nem, úgy érzem, egy olyan valóságot ábrázolnak, ami nem igazi. Sőt mi több, ettől a nők gyakran úgy érezhetik, hogy rosszul csinálnak valamit, vagy egyedül vannak a problémáikkal ilyen téren.”

Ezért a folytatásban Ellie neki vág a nagy O kereséséhez vezető rögös útnak, amely tele van a már megszokott, jó adag humorral megspékelt kínos helyzetekkel, és vállalhatatlan kalandokkal. Rá kell viszont jönnie, hogy a célja nem olyan könnyƒű, mint ahogy az elsőre tűnik. Próbálkozik, hibázik, átmegy vagy száz egzisztenciális és szexuális krízisen, míg végül rájön, hogy az egész talán ott keződik, hogy tudatosítja, mi is az, amit valóban szeretne, és a kulcs az, ha nem fél azt ki is nyilvánítani.

IMG_6025.JPG

Az első rész SOKKAL jobban tetszett, de azért Radhika jellegzetes stílusa ezt is igazán lebilincselővé tette. A bénázás a móka része, hiszen ebből lesznek később a vicces sztorik, amikből a könyvben nincs hiány – bár itt-ott már kicsit erőltetettnek éreztem (ellentétben az első résszel), bár pluszpont, hogy a befejezés kicsit sem volt kiszámítható.

Annyira imádom, hogy valaki ilyen témákról ennyire nyíltan, természetesen és tabuk nélkül képes írni – van egy bizonyos hangulata a könyvnek, amitől simán eltudnám magam képzelni nagyvárosi újságíróként egy menő női magazinnál, ahol ezekről a dolgokról írnék a lehető legszókimondóbban. Mint egy Carrie Bradshaw újratöltve – csak cipőmánia nélkül és fiatalabb kiadásban (igazából nem néztem a Szex és New Yorkot, de ennyit azért tudok róla).

IMG_6022.JPG

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s