Feelings · Mindfulness · Motivation · Personal thoughts · Self-growth

Hogyan ne légy mániákus lövöldöző

Van egy angol kifejezés, amit nagyon szeretek: trigger-happy. Ez lazán fordítva annyit jelent, hogy ha valaki “trigger-happy”, akkor az valamiféle késztetést vagy vágyat érez, hogy elsüsse lőfegyverét, mielőtt még megfelelően beazonosította volna a célpontot. Azért is tetszik annyira, mert sokszor használják átvitt értelemben. Ennek viszont nincs konkrét magyar megfelelője, csak a szó szerintinek = mániákus lövöldöző, egykettőre revolvert rántó, lövöldözést szerető. A legközelebbi megfelelője, amit találtam, az talán a vehemens, de ennek viszont van pontos angol megfelelője = vehement. 

large (1)

Ez egy tökéletes hasonlat azokra, akik hajlamosak elhamarkodottan dönteni, mielőtt még tisztában lennének azzal, mit is akarnak valójában – mert csakúgy, mint elsütni egy fegyvert a nem megfelelő irányba, ez is rendkívül felelőtlen lépés. Meghozni egy döntést csak azért, mert úgy érzed meg kell, mert muszáj – felelőtlenség. Ha úgy érzed, nem vagy készen, akkor okkal nem vagy még készen rá. Mindannyiunknak vannak bizonytalan pillanatai, időszakai, amikor minden csak összezavar, amikor elveszettnek és frusztráltnak érzed magad. Annyira sok helyen halljuk, olvassuk azt a csodálatos és bölcs tanácsot, hogy cselekedj, tedd meg a következő lépést, hallgass az érzéseidre. És ez valóban nagyszerű tanács.. ha éppen abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tudod, mit kell tenned, hogy mi a helyes lépés, vagy legalábbis erősen érzed, hogy mi az, vagy ha egyáltalán tudod, mit érzel. De ha éppen egy “Valaki elárulná, mi a franc történik?!” pocsolya kellős közepén tengődsz, akkor szinte lehetetlen tudni, hogy melyik a helyes irány. 

Minden, amit ilyen helyzetben tehetünk és amit tennünk is kell: hogy várunk. Lelassítunk. Ellazulunk. Invitáljuk a bizonytalanságot is magunk mellé a ránk nehezedő súly képezte pocsolyába, és töltsünk vele egy kis időt. Beszélgessünk vele. Mondd meg neki: ha készen leszek, meg fogom tenni. És ezt érthetitek akár szó szerint is. Szerintem nincs semmi gond azzal, ha egy-egy érzést megszemélyesítünk és olykor bizony beszélünk hozzájuk, vagy amitől kevésbé tűntök kattantnak – írtok hozzá. Mintha csak egy rég látott baráttal leveleznél. 

“Szia, Bizonytalanság; légy üdvözölve, Félelem; de rég láttalak Bánat.. nagyon örülök, hogy vettétek a fáradságot, hogy sok idő után újra meglátogassatok, de amint látjátok, most túl elfoglalt vagyok Nyugalommal, Elégedettséggel és Boldogsággal, szóval kérlek: baszakodjatok mással. Akivel tudtok. Puszi!”

Ne csinálj valamit csak azért, hogy csinálj valamit – csak mert mondjuk mások elítélnek, ha nem teszed. Vedd le a nyomást a válladról, és csak relaxálj. Sokszor ugyanis ez a leghelyesebb döntés. Szóval kérlek: ne légy mániákus lövöldöző.

large (4)

 

 

Reklámok

Hogyan ne légy mániákus lövöldöző” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s