Mindfulness · Motivation · Personal thoughts · Self-growth · Under my skin

2016 – the greatness in smallness

The thing that’s been on my mind lately is the method of achieving goals, making plans happen the most efficiently and enjoyably. Because I had to realize that I was doing it all so wrong. First of all, I set goals that were too high (extremely high as I come to realize it) and what is perhaps even worse: I set completely concrete goals. That is to say the emphasis was on the actual outcome, which is absurd, because in most cases we cannot influence outcomes (especially in the case of some creative process) – the uncontrollable nature of outcomes only leads to disappointment. The thing that we actually have under our control is the process: the commitment to do things regularly. That I will find that minimal time (if possible) every single day – if process is our actual goal, we can experience a little joy of achievement and productivity every day. We can contentedly say that hell yeah man, I have worked on my goals, which is the goal itself: the journey is more important, than the final destination, right?

The second thing is that I wanted too much and too soon – I wanted to make everything happen all at once. Because when I spent only a little time doing the thing which will lead me further to my goals, I felt that I’m not doing my best, therefore I will never reach the wanted outcome. But this is not how it works. If I just thought about the terrifying amount of things I have to do on a single day, I was horrified – the simple thought of it felt like a huge weight that I couldn’t handle. I felt anxious, because I knew I couldn’t make it. And this is awful – it was like that little nasty devil on your shoulder telling you that you are not good enough and never will be. That you didn’t achieve what he wants from you (=what you want from yourself). The new method goes like this – spend a LITTLE time working on those areas you want to improve, which can be as little as 10-15 minutes/day on each thing. The point of this is, that those 10 minutes will result in something which after a certain time makes it natural for you to do these small sessions: it becomes a habit. You can get rid of the pressure and just fully enjoy the process. Without expectations, but with the greatest enthusiasm. So with the beginning of the New Year I greatly decreased my self-expectations. And this feels great. From now on I can go to bed every night feeling satisfied, because – although I didn’t do anything that’s prominently good, or maybe even anything that’s just simply good -, but I did SOMETHING. And something is perfectly enough. You cannot build a house on a ground which lacks proper foundations – that’s how I imagine this method. And you know what? With those 10-15 minutes we can build pretty damn good foundations.

This strategy is my kind-of-mantra for 2016 (or my New Year’s resolution, as you prefer to call it). And what (self-made) changes brought 2016 for you? I would be pleased if you’d let me know (yes, I’m longing for comments, so if you are reading this, hey, you know how to make my day!)

large (2)


Ami a leginkább foglalkoztat az utóbbi napokban, az a célok, tervek elérésének, megvalósításának metódusa, annak legeffektívebb, illetve élvezhetőbb folyamata. Ugyanis be kellett látnom, hogy az egészet elképesztően rosszul csináltam. Először is túl magas célokat tűztem ki magam elé, és ami talán mégrosszabb: teljesen konkrét célokat. Vagyis a végeredményeket, ami abszurd, ugyanis az eredményeket a legtöbb esetben nem tudjuk befolyásolni (főleg, ha valamilyen kreatív folyamatról van szó) – ez a kontrollálhatatlan léte az elért erédményeknek csak csalódáshoz vezet. Amit befolyásolni tudunk, az a folyamat: hogy rendszeresen fogom csinálni ezt meg azt. Hogy rászánok egy minimális időt lehetőleg minden nap – ha a folyamat maga a cél, akkor minden nap részünk lehet egy kis örömben, elégedettségben, hogy igen, dolgoztam a célomon, ami végülis maga a cél: az út fontosabb, mint a végállomás.

A másik dolog, hogy túl sokat akartam túl hamar, túl sokat egyszerre – ugyanis ha csak egy nagyon kis időt szántam rá, úgy éreztem, nem teszem magam oda eléggé, azzal nem érem el a kívánt végeredményt. De ez nem működött. Ha belegondoltam mennyi időt kéne foglalkoznom mennyi mindennel egy nap, az ijesztő volt – ólomsúllyal nehezdett rám már csak a puszta gondolat is. Előre féltem, hogy nem leszek képes elérni benne. És ez szörnyű – mintha egy hatalmas óra ketyegne csúcssebességgel a válladon és a nap végén mindig eszedbe juttatja, hogy nem vagy elég jó. Hogy már megint nem vitted véghez, amit elvárt tőled (vagyis te magadtól). Az új módszer – minden nap egy keveset foglalkozni az adott területtel, ami lehet akár 10-15 perc is minden dologra külön. Az bőven elég. Mert a legfontosabb, hogy a 10 percekkel kialakul valami, aminek köszönhetően egy idő után már emlékeztetned sem kell magad, hogy szánd rá azt az időt: szokássá válik. Így nincs nyomás, a folyamat pedig valami, amit élvezek. Elvárások nélkül, a legnagyobb entuziazmussal. Szóval idén jelentősen csökkentettem az elvárásaim magammal szemben. És ez nagyszerű. Így minden este elégedetten mehetek aludni, ugyanis ha nem is csináltam valami kiemelkedően jót, vagy egyáltalán jót, de csináltam VALAMIT. És ez most tökéletesen elég. Nem építhetsz házat megfelelő alap nélküli talajra – így képzelem ezt el. Azokkal a 10-15 percekkel pedig elég masszív alapokat vagyunk képesek alkotni.

Ez a stratégia az én mantrám 2016-ra (vagy újévi fogadalmam, ahogy tetszik). Te is változtattál valamin az új év kezdetével? (kommenteljetek itt vagy a link alatt – NAGYON nagyra értékelném!)

 

large (1)

Advertisements

3 thoughts on “2016 – the greatness in smallness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s