Books · Mindfulness · Motivation · Self-growth

Flow

A Csak egy nap folytatása mellett a másik könyv, amit a héten olvastam, az Az öröm művészete (Flow a mindennapokban) a neves magyar, Amerikában élő és tevékenykedő pszichológustól, Csíkszentmihályi Mihálytól.

Szerettem a könyvet, de mégis kicsit többet vártam tőle – bár akinek már van áttekintése a tudatosság, illetve önfejlesztés terén, az vajon mit várhat egy önsegítő könyvtől? De ez úgy gondoltam mégis más, ugyanis mindenhol magasztalják. Annyiban valóban más, hogy Csíkszentmihályi saját fogalma, a flow segítségével magyarázza a dolgokat, vagy legalábbis ezt használja, mint eszköz a tudatos élet eléréséhez.

Flow definíció: a flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli.

covers_35869 stiahnuť

A könyv a flow- élményeket szolgáltatja alapul a kiváló élet művészetéhez, azon keresztül ad útmutatót a mindennapok és személyiségünk alakításához, fejlesztéséhez úgy, hogy mindazokból a maximumot hozzuk ki.

Legfőbb gondolata talán, hogy a flow-élmények gyakorisága és életünk minősége mennyire függ a determinált sors, az elkerülhetetlen, olykor nem éppen kellemes dolgok szeretetétől – attól, hogy minden, amit csinálunk, mégha normál körülmények között nem is leljük benne örömünk, vagy kifejezetten tehernek érezzük, mindenek ellenére tegyük azt, vagy legalábbis próbáljuk meg azt is a lehető legnagyobb lelkesedéssel, elmerüléssel művelni.

Szóval összességében nem sok új, bár annyi biztos, hogy mégnagyobb kedvet kaptam olyan dolgok kipróbálásához, ami néhány évvel ezelőtt eszembe sem jutott volna, vagy, hogy jobban fogalmazzak: úgy érzem, hogy nagyon sok dolog van, amit ki akarok próbálni, illetve elsajátítani és ez a vágy egy kiapadhatatlan forrás – ez a könyv pedig csak mégjobban fokozta mélységét.

flow-notebook3.jpg.pagespeed.ce.0wc_g9mgvIW-oJeOTIeF

Ami újat tanított még, hogy a flow-élmény nem azonos a boldogság állapotával – amire általában törekszünk, mégis valami sokkal intenzívebb. Ez az érzés eddig sem volt ismeretlen, már tapasztaltam, csak most neve is lett a jelenségnek. Már elég régen volt részem benne, és ezidáig talán nem is tudatosítottam, hogy ez olyasvalami, amire szükségem van. De most, hogy megismerkedtem a fogalommal és visszagondoltam azokra a múltbeli pillanatokra, amikor részem volt flow-élményben, határozottan olyasvalami lett, amire törekszem. Rávilágított a tényre, hogy a flow-élmények sokkal inkább vezetnek kivételes élethez, mint a boldogság állapota. Ezért érdemesebb sokkal inkább arra törekednünk, hogy elmerüljünk valamilyen tevékenységben és a maximumot nyújtsuk benne, mert ez állandó lehet, ellentétben a boldogsággal, ami – az univerzum törvényeinek megfelelően – nem lehet állandó. Lehet gyakori, lehet hosszútávú, de nem állandó. Ezt érdemes tudatosítani és feltenni a kérdést, hogy mire is törekszünk valójában?

large (3)Flow3

Szóval, mikor kerülhetünk flow-állapotba?

  • az író szerint vezetés közben különösen fenn áll az esélye, ugyanis nagy mértékű koncentrálást igényel. Így nem csoda, hogy a vezetés mennyire nyugtató, vagy akár terápiaszerű tevékenység sokak számára (bár szerintem ez leginkább akkor érvényes, ha egyedül vagy közben). Tetszett a példa, hogy van, aki kocsiját a “gondolkodógépének” nevezi.
  • beszélgetés – “A jó beszélgetés olyan, mint a dzsesszben a közös improvizálás, amely közismert motívumokkal indul, majd a spontán variációk révén alakul ki az izgalmas új zene.” 
  • aktív tevékenységek, hobbi – pl. zenélés, írás, sport, művészetek, olvasás stb. Bármi is az ember szenvedélye, annak elmerülésében van az egyik legnagyobb esélyünk flow-élményre.
  • munka – erre ad egy teljesen új megközelítést, amit már fentebb részleteztem és ami nagyon megragadott

Továbbá rávilágít a kapcsolatok fontosságára, legfőképpen családon belül: “Ha a szülők és a gyerekek nem osztják meg egymással a gondolataikat, érzéseiket, tevékenységeiket, emlékeiket és álmaikat, kapcsolatuk csak azért marad fenn, hogy anyagi szükségleteiket kielégítse.” Ezen érdemes elgondolkodni. 

Reklámok

Flow” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s